protetika

Nakon detaljnog stomatološkog pregleda i uvida u stanje vaših zuba, donosi se odluka koji bi način protetskog zbrinjavanja bio najbolji za vas.

M&M Dent

KRUNICE (NAVLAKE)

Primenjuju se kod znatno oštećenih zuba, devitalizovanih ili zuba sa velikim ispunama i nepravilnostima. One rekonstruišu kompletan zub i funkcionalno i estetski, ojačavaju ga, a bojom i oblikom se uklapaju u zubni niz.

Posle pripreme za krunicu (preparacija tj. brušenje) izrađuju se privremene krune. Zatim sledi otiskivanje, izrada kruna u zubno-tehničkoj laboratoriji, potom probe i kada su zadovoljni i stomatolog i pacijent pristupa se cementiranju krunice za zube. Kenice su najčešće metalno-keramičke i bezmetalnokeramičke.

M&M Dent

ZUBNI MOSTOVI

Mostovi su jedno od rešenja kada nedostaje jedan ili više zuba. Nosači su susedni zubi koji se moraju pripremiti tj. izbrusiti za krunice. To ih čini inferiornim rešenjem u odnosu na most nošen implantima, pogotovo ako nedostaje 3 i više zuba. Razlog je preopterećenje zuba nosača. Mogu se kombinovati sa protezama. Kao i krunice, i mostovi mogu biti metalo-keramički i bezmetalni.

M&M Dent

INLEJI, ONLEJI

U slučaju veće destrukcije zubne krune, plombe često nisu zadovoljavajućeg kvaliteta. Pacijenti se žale na zapadanje hrane, ali i na to da često dolazi do odlamanja rubova ispuna odnosno plombe. U takvim slučajevima inleji ili onleji su znatno bolje rešenje, jer izgledaju kao plombe, ali se izrađuju uz pomoć kompjuterske tehnologije CAD/CAM, od keramičkih materijala.

M&M Dent

PROTEZE

Nedostatak zuba ne narušava samo spoljni izgled i lep osmeh, već uzrokuje i druge probleme, kao što su naginjanje susednih zuba, nepravilan zagrižaj, povlačenje zubne kosti i desni, problem u govoru i žvakanju i konačno gubitak ostalih zuba. 

Izrada zubnih proteza jedan je od načina nadoknade izgubljenih zuba, kada neke savremene metode, kao ugradnja implanta ili izrada mosta nisu izvodljive. 

Kada pacijent izgubi sve svoje zube izrađuju se totalne proteze. One izgledaju veoma prirodno i drže se isključivo na bezubim grebenima. 

Ukoliko pacijent zadržava neki broj svojih zuba izrađuju se parcijalne skeletirane proteze. One takođe leže na bezubim grebenima, ali dodatno su povezane kukicama na susednim zubima.

Metalo-keramički most 12-24