ORTODONCIJA

Ortopedija vilica ne grana stomatologije koja se bavi postavljanjem zuba u željeni položaj, odnosno “ispravljanjem krivih zuba”.

M&M Dent

ISPRAVLjANjE ZUBA

 Najčešće metode koje se koriste su ispravljanje zuba fiksnom protezom (kod starijih od dvanaest godina) ili mobilnom protezom (kod dece). U poslednje vreme postaje sve popularnije ispravljanje zuba folijama. Ove folije su gotovo nevidljive što zadovoljava potrebe pacijenata kojima je estetika veoma važna. 

M&M Dent

FIKSNE PROTEZE

Nošenje fiksne proteze u proseku traje 18 meseci tokom kojih je potrebno da dođete na kontrolu jednom mesečno. Ispravljanje zuba na ovakav način nije bolno, ali se povremeno može javiti blaga neprijatnost prilikom žvakanja. Ako nosite fiksnu protezu treba da izbegavate tvrdu i lepljivu hranu. Takođe morate biti temeljniji prilikom pranja zuba. Postoje dve vrste fiksnih proteza koje se najčešće koriste: čelične (metalne) i estetske proteze. 

M&M Dent

MOBILNE PROTEZE

Mobilne proteze (proteze za decu) služe da pomeraju zube u pravilan položaj ili utiču na rast same vilične kosti Noćne proteze kako ih deca često zovu su veoma lake za nošenje i pacijenti ih u detinjstvu veoma lako podnose. 

M&M Dent

MIOFUNKCIONNALNI APARATI

Miofunkcionalni aparati – trejneri su ortodontska pomagala pomoću kojih možemo ukloniti negativan uticaj mišića usne duplje ili loših navika i na taj način ublažiti ortodonsku nepravilnost ili je u potpunosti izlečiti. Sisanje palca je prva i najveća indikacija za početak terapije trejnerom. Važno je da dete najkasnije do treće godine života prestane sa sisanjem palca. Trejneri su prilagođeni detetu uzrasta 2-5 godina. Veoma su mekani, glatki u savitljivi, pa detetu neće smetati u ustima. Pored toga, onemogućiće palac da zauzme položaj između zubića. 

Postoje i trejneri za stariju decu koji su takođe veoma efikasni, međutim ukoliko se ortodonska anomalija već razvila onda je trejner samo prva faza terapije. U drugoj fazi se “krivi zubi” saniraju mobilnom ili fiksnom protezom. 

Treba napomenuti da postoje i trejneri za odraslu populaciju koji mogu ublažiti uli ukloniti neku nepravilnost, kao i trejneri protiv hrkanja. 

M&M Dent

BRUKSIZAM

Stručni naziv za pojavu koju većina ljudi naziva škrgutanje zubima je bruksizam. Najčešći uzroci za pojavu bruksizma su stres ili anksioznost, negativne emocije koje se nakupe u toku dana, a noću se manifestuju kao struganje zubima. Nepravilan raspored i položaj zuba takođe mogu uzrokovati škripanje zubima. Kada na pregledu stomatolog utvrdi da ste bruksista, predložiće vam izradu štitnika za zube. To su tanke folije koje naležu na površine vaših zuba, sprečavajući njihov međusobni, nesvesni kontakt tokom noći.