M&M Dent (saveti)

ŠTETNO ZA ZUBE

Tokom letnjeg perioda javlja se potreba za većim unosom tečnosti, napitaka i raznih alkoholnih, negaziranih i gaziranih pića u organizam. Potrebno je obratiti pažnju na vrste, učestalost i način konzumiranja pića jer mogu štetno da utiču na naše zube. 

Najopasnija vrsta pića po zube su gazirana pića ker u sebi sadrže šećere i kiseline koji značajno smanjuju Ph u ustima i time utiču na oštećenje zuba. Takođe su opasni i razni voćni sokovi kao i sportski napici koji najčešće sadrže velike količine šećera i štetno utiču na gleđ naših zuba.

Kada konzumiramo gazirana pića, šećeri koje sadrže se lepe za zube koje zatim konzumiraju bakterije koje se uobičajeno nalaze u ustima. Bakterije se hrane sećerima i stvaraju kiseline. Ako je pri tome loša oralna higijena dolazi do oštećenja zubne gleđi, pojave kaviteta i erozija na zubima, što dovodi do pojave karijesa na zubima. 

Najbolji način da se smanji štetan uticaj pića na zube je potpuno izbacivanje ili maksimalno smanjivanje konzumacije gaziranih pića. Važno je da se nakon njihove konzumacije isperu usta vodom, koristi slamčica za piće i sačeka bar 45 minuta pa zatim oprati zube, kako ne bi dodatno oštetili gleđ zuba. 

Ukoliko dođe do bilo kakvog oštećenja zuba, zbog konzumacije gaziranih pića ili iz nekog drugog razloga kontaktirajte nas na vremei zakazite svoj termin u ordinaciji. 

 

 

M&M Dent (saveti)

POVOLjNO ZA ZUBE

Piće povoljno za naše zube je čista pijaća voda jer ne sadrži šećere, kalorije, a neke vode čak sadrže u svom sastavu fluoride što doprinosi jačanju zuba. Na drugom mestu se nalaze mleko i mlečni proizvodi, jer poseduju veću količinu kalcijuma koji utiče na zdravlje zuba. A na trećem mestu se nalaze sokovi od povrća koji sadrže brojne minerale koji pogoduju zdravim zubima.