BOLESTI ZUBA

Bolesti zuba su mnogobrojne. Najčešće su to karijes, pulpitis, gangrena, gingivitis i parodontopatija.

M&M Dent

KARIJES

Zubni karijes je najčešće oboljenje zuba. To je bolest zuba u toku koje bakterije oštećuju gleđ, dentin i cement. Tako se ova tkiva demineralizuju i raspadaju stvarajući šupljinu u zubu. 

Ukoliko se ne leči nastaje bol, oštećenje zubnog živca i infekcija okolnih prostora. Počinje kao sitna tačka na površini zuba koja se kasnije širi. 

M&M Dent

UPALA ZUBNOG ŽIVCA

Kada karijes demineralizuje sloj dentina koji obuhvata unutrašnjost zuba, zubni živac postaje eksponiran nadražajima iz usne duplje. Tada bakterije iz usta prodiru u unutrašnjost zuba i oštećuju zubni živac. Kada do pulpitisa dođe, jedino rešenje je uklanjanje pulpe (zubnog zivca). Nakon terapije kanal zuba se ispunjava definitivnim punjenjem, a krunični deo rekonstruiše plombom ili krunicom. 

M&M Dent

GANGRENA

Predstavlja odumiranje zubnog živca usled dejstva bakterijskih toksina. Usled njihovog dejstva dolazi do razlaganja tkiva pulpe što se manjfestuje vrlo neprijatnim mirisom koji se pojavljuje kada se zub otvori. 

Procedura lečenja se pre svega zasniva na uspešnom lečenju kanala korena zuba. Odnosno, gangrena se može pobediti jedino ukoliko se izleči infekcija koja je dovela do nastanka gangrene. U slučaju da nije moguće uspešno lečenje kanala korena zuba, jedina opcija je vađenje zuba.